“Λογοθεραπεία” ονομάζεται η επιστήμη που ασχολείται με διαταραχές που σχετίζονται με τον λόγο , την φώνηση ,την ομιλία αλλά και τη μάσηση-κατάποση. Αυτές μπορούν να εμφανιστούν τόσο σε παιδία όσο και σε ενήλικες.
Αρχικός στόχος της λογοθεραπείας, είναι η κατάκτηση των δεξιοτήτων που το άτομο μπορεί να εμφανίζει (ή παρουσιάζει) ελλείματα. Της κατάκτησης έπεται η χρήση, βελτίωση και τελικά η “συντήρηση ”ή γενίκευση αυτών προκειμένου να βελτιωθεί ολόπλευρα η καθημερινότητα του ατόμου.
Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά ορισμένοι από τους στόχους της λογοθεραπευτικής παρέμβασης :
1)Καλλιέργεια και ενίσχυση του αντιληπτικού λεξιλογίου μέσω οπτικοποιημένου υλικού ώστε να χρησιμοποιείται αντίστοιχα από μη λεκτικά άτομα (π.χ. σύμβολα )
2)Καλλιέργεια και ενίσχυση του εκφραστικού λεξιλογίου δηλαδή αύξηση του” πλήθους” των λέξεων και φράσεων που χρησιμοποιεί ένα άτομο προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η επικοινωνία.
3)Εκμάθηση ή καλλιέργεια των κοινωνικών δεξιοτήτων ώστε να αλληλεπιδρά ποιοτικά με άλλα άτομα και τελικά να εξελίξει την κοινωνικοποίηση του.
Οι παραπάνω στόχοι τίθονται έπειτα από αξιολόγηση και σε συνεργασία τόσο με τους γονείς όσο και με την θεραπευτική ομάδα .Έτσι οργανώνεται και εφαρμόζεται ένα εξατομικευμένο λογοθεραπευτικό πρόγραμμα που βασίζεται αποκλειστικά στις ικανότητες και προτιμήσεις κάθε ατόμου.