axtida1@otenet.gr
Τι κάνουμε

Τι κάνουμε

Τι κάνουμε

Το ΚΔΗΦ παρέχει υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε καθημερινή βάση, σε δομημένο πρόγραμμα με πρωινό ωράριο.

Σκοπός του ΚΔΗΦ είναι να προσφέρει ένα πλαίσιο κατάκτησης νέων δεξιοτήτων στους ωφελούμενους του, που θα τους προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής και μεγαλύτερο επίπεδο αυτονομίας.


Στο ΚΔΗΦ φοιτούν άτομα με αυτισμό και νοητική υστέρηση, με σκοπό την αποτροπή της ιδρυματοποίησης τους και της υποστήριξη της οικογένειας. Σε πανελλαδική βάση, τα ΚΔΗΦ αποτελούν τις μοναδικές δομές παιδαγωγικού χαρακτήρα που δεν εντάσσονται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Παιδείας, καθώς δεν αποτελούν δομές υποχρεωτικής εκπαίδευσης και σε καμία περίπτωση, με βάση τον νόμο, δεν θα πρέπει να τις υποκαθιστούν, ανεξαρτήτως του είδους και του βαθμού της αναπηρίας του ατόμου, κατά τη σχολική ηλικία. Με αυτόν τον γνώμονα, απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους, νέους και ενήλικες με αναπηρία ηλικίας, λόγω του ότι δεν υπάρχουν άλλες τακτικές δομές φοίτησης, εκπαιδευτικού / ψυχοκοινωνικού χαρακτήρα, στις οποίες οι γονείς μπορούν να απευθυνθούν.

Το Κέντρο έχει συνολική δυναμικότητα 16 ατόμων σύμφωνα με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του και λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή 8:00 -16:00. Παρέχονται ,καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας του ΚΔΗΦ, υπηρεσίες με προσεκτική προετοιμασία και επιστημονικά κριτήρια που έχουν ως στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του ωφελούμενου πληθυσμού. Μερικές από τις ενέργειες είναι :

  • Η μεταφορά των ωφελούμενων από και προς το Κέντρο, με δικό μας μεταφορικό μέσο
  • Η εκπαίδευση στη διαχείριση των προσωπικών τους αναγκών σε θέματα υγιεινής και αυτοεξυπηρέτησης τους
  • Το πρόγραμμα ειδικής αγωγής που έχουν ανάγκη ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ΑμεΑ (εργοθεραπείες, λογοθεραπείες, φυσικοθεραπείες και άλλα), βάσει του εξατομικευμένου προγράμματος του κάθε ωφελούμενου.
  • Ειδικό πρόγραμμα φυσικής αγωγής για τους ωφελούμενους, για τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης
  • Η δημιουργική απασχόλησή και δραστηριότητες κοινωνικοποίησης τους.
  • Η συμμετοχή τους σε προγράμματα ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης

Η υλοποίηση δράσεων δικτύωσης και συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς, άλλες δομές παροχής παρεμφερών υπηρεσιών και την τοπική κοινότητα γενικότερα (π.χ. δήμους, αθλητικούς, πολιτιστικούς ή άλλου είδους συλλόγους, εκπαιδευτική κοινότητα), με στόχο τη διασύνδεση των δομών με την τοπική κοινότητα, την ένταξη των ωφελούμενων σε αυτήν και συνεπώς την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε τοπικό επίπεδο.

Κοινωνική υποστήριξη και ενσωμάτωση στο κοινωνικό σύνολο με:

  • Προγράμματα εξόδου και κοινωνικοποίησης (καφετέρια, μουσεία, εκθέσεις κτλ)
  • Εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές
  • Συμμετοχή σε κατασκηνώσεις που οργανώνει η ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ και ο Δήμος Καλαμαριάς.
Τι κάνουμε

Στέγη Υποστηριζόμενης
Διαβίωσης

Ανάμεσα στα σχέδιά μας είναι και η δημιουργία ενός χώρου στέγασης ατόμων με αναπηρία, έτσι ώστε οι φιλοξενούμενοι να έχουν τη δυνατότητα διανυκτέρευσης ή και διημέρευσης. Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) είναι δομές μόνιμης κατοικίας για άτομα με νοητική υστέρηση (οφειλόμενη σε γενετικά ή περιβαλλοντικά αίτια ή και αυτισμό) και ενδεχομένως δευτερογενείς παθήσεις, μερικώς αυτοεξυπηρετούμενα ή και δια βίου υποστηριζόμενα από το προσωπικό των Σ.Υ.Δ. ηλικίας από 18 ετών και άνω.

Ανάγκη υποστήριξης

Τα αυτιστικά άτομα με νοητική υστέρηση έχουν ανάγκη υποστήριξης και παρακολούθησης σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους ακόμα και όταν εκλείψει η γονεϊκή φροντίδα.

Υπηρεσίες

Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης αποτελούν ένα σύγχρονο πλαίσιο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, το οποίο παρέχει ολοκληρωμένες, ποιοτικές υπηρεσίες εξειδικευμένης επιστημονικής θεραπευτικής υποστήριξης σε άτομα με Νοητική Υστέρηση.

Κοινωνικά δικαιώματα

Αποσκοπούν στην υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των φιλοξενούμενων καθώς και στην εξασφάλιση ανεξάρτητης και αξιοπρεπούς διαβίωσης με ενεργή ένταξη στο κοινωνικό περιβάλλον.

Προγράμματα

Το ημερήσιο πρόγραμμα του Φιλοξενείου θα περιλαμβάνει δραστηριότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων καθώς και αυτοεξυπηρέτησης στα πλαίσια της αυτόνομης διαβίωσης. Το πλήρως καταρτισμένο προσωπικό μας θα διασφαλίζει την ομαλή και ασφαλή διαμονή, την ψυχαγωγία και τη δημιουργική απασχόληση των φιλοξενούμενων.

Σύλλογος Αυτισμού Αχτίδα
Στηρίξτε μας
Δείτε τους τρόπους για να στηρίξετε το έργο μας

Ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Αυτιστικών ατόμων με Ν.Υ. Β. Ελλάδας ιδρύθηκε το 1987, με στόχο την αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια των μελών του για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου προβλήματος των αυτιστικών παιδιών τους και κατ’ επέκταση των οικογενειών τους.

Επικοινωνία

Κ. Καραμανλή 34Β – Α.Τρίτση 9, Καλαμαριά, 55132

+30 2310 455 460

axtida1@otenet.gr

www.ka-axtida.gr

Newsletter

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.